Malawi en Mozambique bereiden zich voor op komst van cycloon Idai

13/03/19

Inwoners van Malawi en Mozambique bereiden zich voor op de komst van de tropische cycloon Idai. Momenteel worden beide landen al getroffen door hevige overstromingen, maar de impact van de natuurramp zal nog groter worden eens de cycloon toeslaat.

Meer dan 150.000 gezinnen getroffen

De zware regenval en bijhorende overstromingen eisten in Malawi al 45 doden en 577 gewonden. In totaal werden tot nu toe zo'n 147.958 huishoudens getroffen door het natuurgeweld. In Mozambique vielen al 10 doden en zijn zo'n 12.779 huishoudens getroffen.

Het lokale Rode Kruis helpt waar mogelijk maar ook onze organisatie biedt op verschillende vlakken hulp. Zo zorgden we enkele maanden geleden voor een eerstehulpopleiding aan vrijwilligers ter plekke. Kennis die nu al meteen in praktijk omgezet kan worden. Verder zetten we in op het bedelen van noodhulpgoederen (dekens, muskietennetten en emmers) in gebieden waar de hevige regenval al voor de nodige problemen zorgde én houden we deze goederen ook klaar in streken waar de cycloon verwacht wordt.

Schade beperken

In Mozambique werkt onze organisatie bovendien mee aan een programma dat op basis van voorspellingen van aankomende cyclonenen 'vroege acties' gaat uitvoeren om zo de mogelijke schade te beperken. Dit betekent dat er bijvoorbeeld chlorine tabletten uitgedeeld worden om water te zuiveren en dat er kits ter beschikking gesteld worden met daarin het nodige materiaal om huizen te verstevigen. Samen met onze collega's van het Mozambikaanse Rode Kruis wordt de komst van de cycloon momenteel op de voet gevolgd om te bepalen of deze acties opgestart moeten worden.

 

Foto's:  Stephan, délégué Rode Kruis-Vlaanderen in Mozambique


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: