Snel en efficiënt noodhulp bieden

Een dodelijke aardbeving, een verwoestende overstroming … Het slechte nieuws is dat rampen overal ter wereld kunnen gebeuren. Het goede nieuws is dat Rode Kruis bijna overal aanwezig is. Daardoor kunnen we meteen ter plaatse in actie schieten en noodhulp bieden, soms zelfs voor de ramp heeft toegeslagen. Sneller en efficiënter dan wie ook.

Wereldwijd netwerk

Zoals je misschien weet, is in bijna elk land een Rode Kruisvereniging actief. Die lokale aanwezigheid maakt ons uniek. Waar ook ter wereld zich een noodsituatie voordoet, kunnen we onmiddellijk hulp bieden. Zo gaat er nergens kostbare tijd verloren. Bij een ramp bieden de lokale Rode Kruismedewerkers meteen hulp. Als zij het nodig achten, kunnen ze een beroep doen op ons wereldwijd netwerk. Bij zo’n hulpaanvraag bekijken wij hoe wij het best kunnen helpen: zorgen voor financiële steun, hulpgoederen aankopen en transporteren, of een speciaal interventieteam sturen.

Noodhulp die echt helpt

Omdat we altijd een Rode Kruisvereniging ter plaatse hebben, kunnen we onze noodhulp perfect afstemmen op de noden van de getroffen bevolking. Bovendien hebben we een gedragscode opgesteld voor hulpverlening in rampgebieden, om te garanderen dat de geboden hulp zo ethisch en efficiënt mogelijk is. We evalueren ook systematisch onze hulpacties om nog doeltreffender te helpen.

Meteen hulp bieden, ook bij stille rampen

Dankzij ons noodhulpfonds beschikken we snel over geld om meteen een hulpoperatie op te starten. Ons noodhulpfonds gebruiken we ook voor stille rampen - noodsituaties die nooit het wereldnieuws halen en waarvoor het moeilijk is om geld in te zamelen.

Rampen proberen te voorkomen

Na een ramp blijven we ter plaatse. We werken mee aan het herstel op lange termijn. In risicogebieden helpen we de bevolking om zich voor te bereiden op mogelijke rampen, maar ook om rampen te vermijden en de impact ervan te beperken. Bijvoorbeeld door orkaanbestendige huizen te bouwen. Nu voorspellingen van natuurrampen steeds accurater worden, kunnen we ook tijdens de dagen en uren vlak voor de ramp steeds beter optreden. Zo ondersteunen we in de evacuatie of in het verstevigen van huizen en scholen.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • Alle gegevens die je invult in dit formulier worden volgens het gegevensbeleid verwerkt. Wil je meer weten over dit beleid én over wat we met jouw gegevens doen? Klik hier voor meer info.

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • De komst van tyfoon Maria zorgt voor bijzonder zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in Japan. Het noodweer heeft intussen al aan tientallen mensen het leven gekost en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun huis verlaten en worden in veiligheid gebracht door de autoriteiten.

  Lees meer...
 • Het Belgische Rode Kruis maakt vanaf vandaag opnieuw deel uit van Consortium 1212. Onze organisatie was één van de stichtende leden van Consortium 1212, maar 12 jaar geleden deed een zware aardbeving in Pakistan ons beslissen om eruit te stappen. Wij wilden toen een actie opstarten voor de…

  Lees meer...
 • Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige…

  Lees meer...
 • De Indonesische provincie Aceh, op het eiland Sumatra, is getroffen door een zware aardbeving, 6,4 op de schaal van Richter. Dorpen liggen in puin en de verwoesting is groot. Voorlopig zijn bijna 100 doden geteld en meer dan honderden gewonden. Zo'n 200 huizen zijn vernield. In totaal zijn 151.472…

  Lees meer...