Zorgbib, meer dan een boek

Wanneer je voor korte of langere tijd in een zorgvoorziening verblijft, kunnen een goed boek, een cd of dvd deugddoende ontspanning brengen. Daarom is er Zorgbib. Naast het uitlenen van boeken, cd’s, dvd’s … maken onze vrijwilligers vooral tijd voor een kort bezoek, een gesprekje of een ontspannende activiteit met patiënten en bewoners.

Voor wie?

Zorgbib biedt een bibliotheek en dienstverlening op maat aan voor mensen die door hun zorgcontext niet zomaar naar de gewone bibliotheek kunnen gaan.

 • bewoners in woonzorgcentra
 • patiënten in ziekenhuizen
 • patiënten in psychiatrische centra
 • patiënten in revalidatiecentra
 • mensen die verblijven in opvangcentra voor asielzoekers
 •  … 

Er zijn inmiddels zo’n 400 Zorgbibuitleenpunten over heel Vlaanderen.

Collectie op maat

Het aanbod van Zorgbib is erg ruim en wordt op maat van de bewoners en patiënten samengesteld. Naast boeken, stripverhalen, cd’s en dvd’s biedt Zorgbib ook voorleesboeken, Daisy-boeken (luisterboeken voor mensen met een leesbeperking), makkelijk lezen-boeken en kijkboeken aan.

Er zijn aangepaste materialen voor activiteitenbegeleiding bij ouderen en reminiscentiemateriaal om herinneringen te prikkelen, ook bij personen met dementie. Voor de jonge lezertjes is er een uitgebreide kinder- en jeugdcollectie met prentenboeken, leesboeken, cd’s, dvd’s, kamishibai en meer!

De collectie in een uitleenpunt wordt regelmatig gewisseld zodat patiënten en bewoners steeds van een up-to-date aanbod kunnen genieten.

Neem een kijkje in onze catalogus      

Een boek en een bezoek

Sociaal contact staat centraal bij Zorgbib. Onze vrijwilligers maken tijdens de boekenronde met plezier tijd voor een praatje met de patiënt of de bewoner. Of we beleven samen een ontspannend moment met muziek, een puzzel, een spel, een kleurplaat, een voorleesverhaal … of we halen herinneringen op aan de hand van reminiscentiemateriaal.

Samen voor een bib met zorg

Zorgbib bouwt samen met partners uit de socio-culturele en de zorgsector aan een bib die iedereen bereikt.

Samen met plaatselijke bibliotheken kunnen we zorgen voor een aangepaste bibliotheekwerking in een zorgvoorziening of ondersteunen we een lokale bibliotheekdienst aan huis.

Zorgbib in jouw zorgvoorziening

Een Zorgbibwerking opstarten doen we op vraag van een zorgvoorziening en samen met een lokale Rode Kruisafdeling. Tijdens een eerste kennismaking stellen we je, volledig vrijblijvend, onze collectie en vrijwilligerswerking voor. We leggen uit hoe Zorgbib werkt en hoe een uitleenpunt in jouw voorziening eruit kan zien. Zorgbib is een gratis dienstverlening en wordt samen met de zorgvoorziening vormgegeven.

Lijkt Zorgbib je echt iets voor jouw zorgvoorziening? Stel je vraag voor een eerste kennismaking.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • Alle gegevens die je invult in dit formulier worden volgens het gegevensbeleid verwerkt. Wil je meer weten over dit beleid én over wat we met jouw gegevens doen? Klik hier voor meer info.

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nieuws

 • Op donderdag 22 november, tijdens de nationale voorleesweek, openden we ons 400ste Zorgbib uitleenpunt. Woonzorgcentrum Minnewater in Brugge sluit zich aan in het rijtje van uitleenpunten verspreid over heel Vlaanderen en kan haar bewoners vanaf nu ook een babbel en een boek aanbieden. We leven…

  Lees meer...
 • Op 21 september is het Werelddag Dementie, een dag om extra stil te staan bij deze gezondheidskwestie die ervoor zorgt dat iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Een dag ook om stil te staan bij hoe Zorgbib helpt helpen bij deze ziekte. In een ziekenhuis of…

  Lees meer...
 • Zaterdag 19 maart 2016 gaat de Boekenweek van start. Wist je dat 926 Zorgbibvrijwilligers jaarlijks 85.145 uren vrijmaken om 100.954 bezoekjes te brengen aan ouderen, zieken en kinderen in het ziekenhuis om boeken, cd’s en dvd’s uit te lenen? Leen Hermans is één van deze bijna 1.000…

  Lees meer...